Behind The Scene!

20070824

Aku, Anuar Zain dan Lelaki Ini


KUALA LUMPUR, August, 23rd 2007 -- Selepas 5 tahun menyepi diri dari menghasilkan album, Anuar Zain kembali dengan album yang disifatkan penyanyi itu sebagai album penuh emosi.

Menurut penyanyi yang pernah popular dengan lagu Bila Resah itu, album solo ketiganya ini dihasilkan hingga menitis air mata darah.

Meski berseloroh ketika membuat kenyataan itu, namun saya percaya ia benar-benar memberi tekanan kepadanya untuk album yang diberi judul ‘Anuar Zain’ itu.


Kata Anuar, kos album barunya ini, empat kali ganda album sebelum ini.

Punca ia mahal, menurutnya sebab banyak sangat re-do.

Enam lagu dihasilkan komposer Indonesia dan hanya tiga lagu dari komposer tempatan.

Jelas, menurut saya album ini seakan album artis seberang, cuma dinyanyikan oleh artis tempatan Anuar Zain.

Justeru, lebih separuh tenaga kerja album ini bukan dihasilkan anak tempatan, sekaligus menafikan haknya untuk dipertandingkan dalam Anugerah Industri Muzik (AIM) akan datang.


Ini komen Anuar:

“Album ini dihasilkan untuk kepuasan diri dan pendengar. Kepuasan kepada pendengar adalah segalanya daripada segala awards yang ada di dunia ini.” – Sambil diikuti tepukan gemuruh wartawan-wartawan hiburan yang menghadiri majlis pra-dengar album itu.

Selesai mendengar 10 lagu dari album itu, secara peribadi saya sukakan hampir kesemua lagu-lagunya, pada saya ia ada jiwa.

Saya percaya, selain lagu Lelaki Ini yang sering diputarkan di radio, orang ramai tentu sukakan juga lagu I’m The Lucky One dan Teman Terulung.

27 comments:

Xis said...

Kifli
I love the song so much.. and I can't wait to listen to Teman Terulung.. I've already dropped Lelaki Ini from my blog.. and I will not play it till the album is released. Kif, I want to "steal" AZ pic for my blog.. boleh eh..?

Anonymous said...

i baru je dengar lagu LELAKI INI pagi tadi..kat radio..
..MEMANG BEST..

Liza :)

p*** miang myer said...

tu muka anuar.. cocok botox ke??

Anonymous said...

BOTOX? Sangat sinonim la dgn artis dan selebriti. Apa herannya kalau dia pun cucuk...

Anonymous said...

alamak, best nyer dapat p pradengar album anuar zain..

Gue memang minat banget dengan AZ...huhu..

Iha...

Anonymous said...

i love you!


-dona

Anonymous said...

yang love tu... love anuar jeng tau

-dona

Luaq Ezplanade said...

Kiff...Lagu "Lelaki Ini" memang best and i dah letak dlm blog i...

Anonymous said...

sapa dona nie? jantan suma dia love. heran....

Rush Murad said...

hope the album really good dan ada kualiti... tetapi agak terkilan jugak bila dapat tahu penghasilan album ini banyak tangan-tangan Indo.. ada cerita disebaliknya? dengar kata AZ banyak reject hasil kerja orang tempatan... why? "... untuk kepuasan pendengar dan peminat..." suatu alasan?... but i always like AZ songs...

Kifli Bujang said...

To Xis,
OMG, not because of me you pulled back the 'Lelaki Ini' promo track right? I wont tell Anuar serious...
Anyway, you may have the pic (sampai hati takde kredit pun hehe) If you want the better quality in order to make it bigger, let me know ok.

To P***,
Tak baik menuduh sebarangan... (kalau dia nak cucuk pun apa you peduli-jangan busy body heheh)

To Dona,
I setuju dengan anonymous (I know who you are).

To Rush,
Cuma ada 2 je lagu rancak, the rest semua lagi bernada sama just like Lelaki Ini.

To All,
Album itu akan release early September

Anonymous said...

dia lebih ensem dgn rambut panjang lah! wpun bukan minat sgt kat dia, tapi mkcik layan jugak lerr :D

Anonymous said...

Anonymous,setiap orang mempunyai citarasa yang berbeza.. u suka dia rambut panjang..tapi ade yang suka AZ rambut pendek...lagi nampak macho :)

Huhu..tak sabar nak beli album dia...

Iha

Anonymous said...

ok.wartawan 'serius ' to wartawan hiburan =versatile...cool..
put more abt it abt entertainment stuff!

Anonymous said...

tak kisah laa dia rambut panjang ke rambut pendek...janji suara dia meletop..dan lagu dia best....

betul tak iha? :) but anyway..pendek nicer...

Liza :)

Kifli Bujang said...

To Anonymous (A***)
Nampaknya semua orang suka AZ rambut pendek...you je suka dia rambut panjang kot heheh!

To Anonymous,
But i still love my crime issues/events heheh!

Anonymous said...

Kak Liza: betol tuh... :)

iha..

Anonymous said...

err u kenal makcik eh? heheh
mmg kompem reporter!

p*** miang myer said...

u dgn AZ cfm coming to my place tak???

Kifli Bujang said...

To P***,
Nanti I confirm dengan you, I jadi turun Spore ke tak weekend ni.

dona said...

abang razak/anonymous yang jeles

kita kene amalkan hidup berkasih sayang. Bukan cam u. porah!

*kiff, sian you kene tinggal esok*

Pesanan dari abg razak: "KAU DUDUK LA MAIN CONGKAK KAT RUMAH!"

p*** miang myer said...

perhatian perhatian... klm staff on strike...so most probably klm flt disrupted ...

Kifli Bujang said...

To Dona and Abg Razak,
Apalah erti merdeka jika kalian nak bershopping sakan di negara orang? Marilah kita bersama-sama merebut hujan batu-bata yang mencurah-curah di negara sendiri sempena 50tahun kemerdekaan negara.

Kalau dah nak pergi sangat...pergi lah kalian, biarlah ku di sini, sendiri.

To P***,
Ni yang buat I tak sabar nak turun Spore ni, nak beli HP baru.....

Anonymous said...

aku ada doa khas utk p*** meang nyer yang dengki dan kiff si pemain congkak dunia tu - ya allah, kau peliharalah kedua-dua saudara ku yang dengki ini. jadikan dia hidup an mati dinegeri sendiri. kalau boleh jgn bagi dia pegi mana-mana pun walau pun ke danok di selatan thailand. amin.

mrcharmed said...

for more info about Anuar Zain's Show and etc, pls visit..

www.myspace.com/anuarzainfren
www.anuarzain.net

mrcharmed said...
This comment has been removed by the author.
mrcharmed said...

guys,

for more info about Anuar Zain's show and etc, please visit..

www.myspace.com/anuarzainfren
www.anuarzain.net

thank you

August 29, 2007 1