Behind The Scene!

20090102

Sinaran Mentari Pertama 2009 dari Kota Singa


Changi, Singapore, January 1st, 2009 (Thu) -- Saya pasti saat saya tiba di Kota Singa ini, masih ramai di antara kita masih diulik mimpi (itupun kalau hadirnya mimpi) maklumlah ramai yang pulang ke rumah agak lewat menjelang dinihari kerana meraikan Sambutan Tahun Baru -- tidak kira di sambut di Dataran Merdeka, Bukit Bintang atau majlis tertutup yang berbuih.

Saya hanya sempat tidur sejenak, jam 4 pagi sudah bersiap sedia untuk terbang ke Changi kerana mengikuti lawatan kerja Menteri Pelanconga, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Permulaan yang baik untuk tahun ini saya kira, setelah hampir dua tahun saya tidak membuat tugasan di luar negara. (walaupun Singapura tidaklah jauh mana -- tapi tetap guna pasportkan? haha!)


Biasanya kalau buat tugasan di luar negara, jangan mimpi untuk bersantai-santai -- tetapi memandangkan kami tiba dengan penerbangan paling awal, tentu sekali ada banyak masa untuk tidur di bilik (yang mewah itu...) sementara menunggu esoknya untuk memulakan tugasan.

Hari pertama 2009 di negara pulau ini saya habiskan dengan makan (room service sahaja...), tidur, bersiar-siar ke Bugis dan Esplanade -- meskipun Singapura buka asing sangat bagi saya yang berasal dari Johor ini.


Esok merupakan hari yang sibuk bagi kami kumpulan wartawan dari Malaysia khususnya saya, kerana komitmen dengan jadual live-voice-cast sepanjang hari tidak termasuk jadual feed.

17 comments:

mattkic's said...

salam kifli..
walaupun sibuk..masih sempat gak menulis blog yer..:D
baguslah..satu permulaan yang baik untuk kerja u di tahun 2009 ni..
yup, memang singapore tak jauh..tapi saya yang duduk hanya 30 km dr singapura pun tak pernah jejak lagi kat situ..hik hik..:D

aM said...

i yg tinggal kat johor nih pon x penah lagi pegi singaore...adoyay

Anonymous said...

MAK DATOK!!! cepat nyer u update ur blog!!!! hosey lah!!!! amboi...first class flight nampak!!

~nanazari~

Kifli Bujang said...

Too Matt & Am,
Apa nih orang johor pun tak pernah masuk Spore ke? hahah, sebenarnya I pun umur dah meningkat masuk 20an baru start masuk Spore, (itu pun sbb ada orang tu, you know urself kan dear.)

To Nanazari,
I update blog kat airport, bagus betul Changi Airport nih ..internet free merata-rata..senang nak buat kerja. Tak mcm KLIA..habuk aje ada...

Anonymous said...

Kifli

hehee... Memang... sebab tu before I berangkat mana-mana...i boleh sempat send messages to you via ur space.

Hehehe...(muka blushing)

~nanazari~

Kifli Bujang said...

To Nana,
KL pun ada juga project KLwireless ni, katanya nak install 2000 wifi seluruh lembah klang...tapi 2010 agaknya baru siap.sedih!

NuRuLeRnAdEwI said...

Wah...Singapore!! Terkubur hasrat I 2008 nak jejak kaki ke SIngapore.. So kena plan for this year if not bz.. Tp tgk jadual I... dah full sampai end of 2009... Huahuaha....
Anyway.. Tungguuuuuuuu.... Semuanya akan di"upgrade"kan... Cewahhh...Mentang2 keje TM ler katakan..huhu...

wholesale jewelry said...

cool blog

Anonymous said...

tu pic mcm ada ayaq keluaq dari mulut...tapi yg tangan hang pegang kat bawah tu mcm lain ajaq
---siapa heh??---

Kifli Bujang said...

To Nurul,
nampaknya kena carry fowardlah azam nak ke Spore tu, tapi dahsyat lah jadual dah full 2009, kalah MAWAI (ek silap eja MAWI). Tapi u kena bertindak cepat sikit takut Spore di langgar todak atau tenggelam dilanda tsunami (matilah aku kena ganyang dengan orang Spore).

To Wholesale (kalau ada Jewelry lebih tu campak lah ke mari!),
Thank you, my pleasure to have you here.

To Che Anon Siapa heh??! (I know what u did last summer),
--Kalau atas masuk takut bawa keluar sbb tu kena cover.

Anonymous said...

pandai punyer makhluk..petah berkata2
---siapa heh???---

视频斗地主 said...

Although from different places, but this perception is consistent, which is relatively rare point!

aidid said...

Beb asyik pic kalau depan ni mesti minum air dari singa tu.. buat la pose lain. hehe

Lama tak baca. Ada byk pembaharuan..

Micropagos sms said...

Nice pics you got there!

googler said...

leather handbags
bags
bag
handbag
handbags

oyen said...

my kampung!!!

:D
selalu balik sgpore pon g rumah nenek jer..
mase kecik2 dlu ader la jln2 sket kot.
hu~

p/s: besok na balik Sgpore. mao oder ape2?? hik!

www.jsfishnet.com said...

I will pass on your article introduced to my other friends, because really good!
Other Net