Behind The Scene!

20081218

Dulu, Kini dan Selamanya!


Kuala Lumpur, December 15th, 2008 (Mon) -- Bagi generasi baru baragkali tidak begitu mengingati wajah tokoh yang bergambar bersama saya ini, namun bagi mereka yang membesar dengan tv hitam-putih yang siarannya hanya bermula jam 4 petang pasti masih boleh mengingati beliau.

Beliau ialah Hajah Salasiah Zakaria pembaca berita RTM sekitar tahun-tahun 80-an (seingat saya) beliau paling polular ketika itu.

Ketika saya mula-mula menyertai bilik berita RTM pada 2000, saya agak kaget melihat wajah-wajah yang saya pernah kenal hanya melalui kaca tv sewaktu kecil.

Sesuatu yang tidak pernah disangka, iaitu bekerja satu pejabat dengan mereka.

Selain Kak Sal (panggilan untuk Hajah Salasiah Zakaria), saya juga sempat bertugas bersama Kamarudin Ahmad dan Harjit Singh Hullon, malah meja saya bersebelahan dengan Harjit.

Tadi, saya singgah ke bilik berita RTM --jumpa rakan-rakan lama, termasuk Kak Sal, sempat bertukar-tukar cerita dan perkembangan semasa, Kak Sal masih sama, mesra seperti dulu -- banyak ilmu kewartawanan boleh diperlolehi dari Kak Sal.

17 comments:

Anonymous said...

you tak tanye dia ke perkataan yang dia sebut masa baca berita tu? nam tempat tu la....

pakar bahasa jiwa dan bangsa...

Kifli Bujang said...

Haha, I malaslah nak tanya benda tu, takpun mesti dia dah lupa hahah

Anonymous said...

byk2 nama yg tersebut, i cuma kenal dgn harjit singh aje..rasanya dari i sekolah tadika lagi kot tgk dia baca brita...skrg ni i baru aje nk melangkah ke alam 20an.. ;> (klu tak silap kiralah..)

-shida-

Kifli Bujang said...

To Shida,
Maksudnya u memang muda lagi lah tu, sbb Salasiah pun u tak kenal heheh...U baru masuk umur 21 kan? U kenal Normala Samsuddin je kot.

Saiful Ambar Abdullah Ambar said...

Salam Abg Zul,
Insyaallah one day u'll be joining one of them..!!

Kifli Bujang said...

To Saiful Ambar,
Meaning--? them tu maksudnya those orang2 lama ke apa? haha

Lily.Lulu said...

alaa .. x kenal laa dia siapa ...
tp kot2 kalau tengok kat tv balik time dia baca berita dulu maybe kenal kot

:)

Kifli Bujang said...

To Lily,
hah tulah you, kira nak cakap yang u ni generasi baru lah ni ek hehehe...dulu dia selalu baca berita dengan Kamarudin Ahmad...kiranya pasangan ideal lah waktu tu..cuba tanya ur mum hahaha...

smart_cute said...

ader tak nak cari pembaca berita sementara..kalau ader let me know boleh...

Kifli Bujang said...

To Smart-cute,
Kalau ada nanti i bagi tahu ek...tapi jangan lebih2 tau nanti tergugat kerjaya i hahaha.

wahdi said...

erk langsung tak kenal :D

Kifli Bujang said...

ToWahdi,
Lah semua orang tak kenal ke...hanya orang yang minat bidang kewartawanan je kot yang kenal hahah!

handmade jewelry said...

Very good!

云南信息港游戏 said...

If you could give more detailed information on some, I think it is even more perfect, and I need to obtain more information!
Personalized Signature:金陵热线棋牌游戏中心,名城苏州游戏中心,云南信息港游戏,彭城视窗棋牌游戏中心,江苏互联星空棋牌游戏中心,广西休闲游戏中心,安徽棋牌游戏中心

maicher said...

clutch bags
ladies bags
mulberry bag
mulberry handbags
mulberry handbag

Shaziella said...

Dear Kifli...
I pun sebenarnya tak kenal kalau sebut nama...yelah zaman I pembaca berita yang popular ialah Normala Samsuddin tapi somehow I kenal dia through her youngest son. Hehehe
Bila I tanya my mom...my mom was like "Laaa...siapa tak kenal Salasiah Zakaria?"...so from there I think she was very very famous back then. Talk about her personality...YES she is VERY VERY friendly, nice mom and woman as a whole.

Farming Net said...

It seems my language skills need to be strengthened, because I totally can not read your information, but I think this is a good BLOG
landing net