Behind The Scene!

20080922

Sahur Di Mana?


Kuala Lumpur, September 22nd, 2008 (Mon) -- Keluar minum (ala-ala bersahur) dengan beberapa orang teman di lobi sebuah hotel lima bintang, dekat sini.


Barangkali sudah menjadi sifat seorang wartawan, mata sentiasa melingas memerhatikan gelagat orang dan persekitaran.


Orang keluar masuk di coffee house tersebut, ada yang berpakaian seksi, bersolek tebal, ada yang hanya berpelekat, mungkin baru pulang dari tarawih.


Tiba-tiba, kelibat seorang personaliti tv menjengah, bersama teman lelakinya dan kedua orang tua lelaki tersebut. (masih diperingkat suai-kenal dan mengenali hati budi masaing-masing -- seperti yang diberitahu kepada media).


Di belakang saya, seorang lelaki bergelar Datuk bersama rakan, saya percaya dia seorang VIP kerana mengiringinya tiga orang pengawal peribadi.


Datuk yang berwajah Melayu, bertutur dalam bahasa Melayu dan menyebut tentang mahu bersahur -- jadi saya mengecap dia sebagai seorang Islam, sedang asyik menghirup 'ribena'.


Tidak lama selepas itu, terdengar gelas pecah, rupa-rupanya lelaki bergelar Datuk itu sedang 'cheers' hingga pecah gelas, hebat orang sekarang bersahur!

16 comments:

mrCharmed said...

e'eh saudara..
saya ingin bersahur dengan 'ribena'
mane boleh beli?..

Rush Murad said...

mungkin 'ribena' tu jadi jadi minuman harian beliau, bila tiba Ramadhan susah nak buang tabiat tu agaknya... tapi kalau perokok pula, siang hari di bulan Ramadhan boleh pula berpuasa rokok.....

Kifli Bujang said...

To Mrcharmed,
Kat kedai runcit depan rumah pun boleh beli ribena, tapi kalau nak yang mcm Datuk tu minum kena cari kat tempat lain lah...

To Rush Murad,
Mungkin jugalah air 'Ribena' tu dah mcm air suam kot ek...

Anonymous said...

kesian ngan org2 islam diakhir zaman. semoga kita sentiasa dapat perlindungan dari allah agar tidak menceburi "bidang" ini.....insyaallah.

btw, tata is missing from home....so sad. i found her in kl strl the last ramadhan and now she is missing also during ramadhan. still hope she knows her way home.

razak majid

Kifli Bujang said...

To Razak Majid,
What! Tata Young went missing? kena tulis berita ni.

Anonymous said...

wat???? why not bon?? why not him? he is not welcome in the family
--pmm--

Anonymous said...

yes, make sure keluar news under "missing cat". "di mana tata young?" si bhumiphol is becoming more adorable each day. if he goes missing i go berserk....

razak majid

MNR said...

hahaha, hebat2. ntah macam2 perkara ada. bulan puasa plak tuh. Doa2 kan, semoga diorang dapat hidayah dari Allah. Kitorang kat sini, sahur makan maggi je, kalau tak. tak bangun terus lah. malas giler arr. he he

mR^c0m0T said...

Bersahur dengan Ribena....

huhuhuhuh....ampes tui..

Kifli Bujang said...

To Razak Majid,
Adakah akan diadakan majlis kesyukuran sempena kepulangan Tata Young kepangkuan you? bilakah majlis itu akan diadakan? apakah temanya heheh!

dah buat breaking news tadi sbb Tata Young dah ditemui dengan selamatnya.

To MNR,
Alahai kesiannya dia makan maggie je? kan hari tu dah bawa pek rendang, sambal udang, semua apa lagi panaskan lah!

To Si Comot,
I minum kopi Kluang je!

Anonymous said...

hmmmmmmmm tu ungkapan kluang je! mcm penah dengar gitu heh..kat mana heh? viviana!
---pmm---

Anonymous said...

i rasa i jumpa blek si tata young kerana 3 sebab. 1. Ramadhan yang mana doa2 biasanya dimakbulkan. 2. sebab i blek melaka jumpa my parents n siblings. 3. doa kawan2.
mmg ada kenduri. munkin seminggu lps raya. venue klcc convention ctr. the theme would be "jungle and its creatures". what would you be?

razak majid

Kifli Bujang said...

To PMM,
I ok jeeeeeeee! :)

To Rajak Majid,
Can i be orang asli? tak yah susah cari costume, letak daun je!

Anonymous said...

takyah letak apapa lagi baik..back to nature kata
---pmm--

Anonymous said...

Hay Zul(obit kan masih ada org panggil u zul) haaha... Bila nak dtang Singapore!! tengok the Billboard Ad kat Geylang tu live!! sebelom diturunkan oleh pihak Geylang SErAi!!!! datang lah datang...!!!!

~nanazari~

Anonymous said...

saya slalu tegur .. xsegan2 plak tu.. malah bangga plak dok tayang sesama melayu.. BILA ADA MELAYU JELING2 Mulalah muke makin riak... ya Allah bukakanlah hati mereka..amin1